SUNTEM CAMPIONII DISTRUGERII PROPRIEI NOASTRE IMAGINI

1

July 8, 2014 by diplomatiepublica

stalp-in-mijlocul-drumului-centura-craiovaPoate ca titlul ales de noi este prea dur ori poate ca am si exagerat putin, insa oricat am fi de indulgenti trebuie sa ne recunoastem performanta de a actiona cu consecventa impotriva propriilor noastre interese.

Cauza principala ramane aceea a lipsei de orice gandire strategica in actiunile care se scornesc aici, lipsa preocuparii pentru stiinta managementului perceptiei externe si a manuirii instrumentarului soft power prin diplomatie publica si in final, lipsa unei institutii a diplomatiei publice care sa previna situatii precum sunt cele pe care le-am ales dintre “performantele” Romaniei in ultimele doua saptamani.

As incepe cu incidentul contaminarii apei marii, in zona litoralului bulgaresc – o tema pe care din lipsa de expertiza, dintr-un proverbial exces de zel in zona externelor sau poate chiar din prostie pur si simplu, Romania a considerat ca o poate fi exploatata.

Incidentele catastrofale precum tragedia din Muntenegru ori inundatiile din Bulgaria au stranit la Bucuresti o isterie a, vezi Doamne, grijii guvernului pentru cetateanul roman aflat in dificultate in afara tarii. Fireste ca in fiecare moment se intampla ca un conational al nostru sa pateasca cate ceva prin strainatate, dar pentru ca dimensiunea tragediei nu atrage camerele de luat vederi, victimele solitare trebuie sa isi poarte, sa ne scuzati, singure de grija, sau asa cum se intampla in 90% din cazuri sa se lase pe mana autoritatilor din respectivele state – ceea ce se dovedeste in final a fi chiar o binecuvantare.

In cazul presupusei contaminari a apei marii din zona litoralului bulgaresc, presa a aflat din vreme despre subiect iar Ministerul Afacerilor Externe, ca sa nu se considere ca iese din tiparul lui Fat Frumos in cautare de fapte bune, s-a si pus cu burta pe scris avertismente adresate cetateanului roman. Panica s-a instalat imediat, iar criza s-a gestionat dupa cum urmeaza – istetul bulgar a tacut malc nestiind cum sa dreaga busuiocul iar Bucurestiul, in lipsa oricaror certitudini, si-a informat cetatenii ca “pericolul major” ii pandeste pe romani din apa marii .  In tot acest rastimp, autoritatile dambovitene isi radeau in barba de napasta celor care pana mai ieri dadeau lectii deschise turismului romanesc. La aceasta bucurie clandestina, fie ca ne place sa recunoastem, fie ca nu, romanul s-a prins in hora si si-a gasit argumentul potrivit pentru a se reintoarce “la steaguri”, la Neptun sau chiar in Mamaia brazilianului Mazare. Surpriza, insa – statiunile noastre s-au dovedit incapabile sa preia fluviul de turisti care se scurgeau dinspre bulgari, ca sa nu mai spunem ca aceleasi statiuni ii asteptau pe norocosii care au mai gasit cate o maghernita cu pretentii de camera de hotel, cu strazi desfundate, gherete rudimentare, spatii verzi peste care smecherii isi parcheaza masinile si plaje mizerabile. Mancarea scumpa, terna si proasta servita de cei mai hoti dintre chelnerii de pe planeta Pamant au intregit tabloul “razbunarii romanesti”. Din pacate insa, scaparea MAE care a panicat inutil oamenii a produs si o sanatoasa gaura in buzunarele agentiilor de turism si implicit in veniturile de la bget pentru ca o categorie destul de larga de turisti romani care plateau comisioane la Bucuresti au preferat sa isi anuleze sejururile ori sa ramana pur si simplu acasa.

Pierdere pe linie, iar la aparitia primei muste pe eclerul de la Costinesti, le va da apa la moara vecinilor bulgari care vor trebui sa razbune cumva cadoul pe care l-au primit de la noi in vara acestui an. Spre comparatie, turistii germani au beneficiat de comunicarea unui stat mai responsabil, fapt pentru care au ramas in numar la fel de mare in Bulgaria si pe deasupra, astazi se bronzeaza fara a mai auzi din toate gentile sonerii de telefon cu muzica lui Guta.

O alta imprudenta care se va razbuna pe termen mediu este modul in care statul abordeaza problema bac ului. Interminabilele scandaluri de coruptie, slaba pregatire a elevilor, alegerea aberanta a subiectelor, rata ridicola de promovabilitate fac invatamantul romanesc nefrecventabil pentru cam toate optiunile pe care le-am fi avut in mod normal la capitolul “schimburi de studenti”. Schimbul de studenti este unul dintre cele mai ofertante si valoroase dintre mijloacele pe care un stat le are la dispozitie pe domeniul diplomatiei publice si care ulterior produce beneficii necuantificabil de mari. Daca invatamantul din Romania se prezinta public in acest fel si daca promovarea centrelor universitare romanesti este cvasiinexistenta, atunci nu trebuie sa ne miram ca Romania s-a asigurat de inca o penurie pe langa toate cu care se confrunta, ori cu care, mai precis, se va confrunta in perspectiva urmatorilor 15 -25 de ani de acum inainte.

Modificarile la legea care reglementeaza invatamantul universitar, si nu putine la numar, au transformat multe universitati din fabrici de diplome in gherete de unde tot tampitul pleaca acasa cu o hartie stampilata. Si aceasta politica paguboasa vine sa subrezeasca si mai mult increderea intr-un invatamant necunoscut tinerilor europeni sau din spatiile emergente.

Scandalurile de coruptie la toate nivelurile, arestarile zilnice, sincroanele de la toate nivelurile de instanta existente ne fac cu atat mai nefrecventabili si cu atat mai mult de evitat.

Un scriitor gay si-a dorit sa tina o prelegere in aula BCU. Fireste ca auzind onor conducerea BCU despre asemenea isprava, i-au lipit programul in frunte organizatorului si l-au rugat respectuos sa se indrepte tiptil spre usa. Scriitorul gay si-a vazut de treaba lui pana ce a ajuns acasa la el in New York, loc din care, ca prin minune, si-a amintit ca poate povesti prin intermediul unui cotidian de mare tiraj, experienta romaneasca. Ce fericire!

Iata cum in doar doua saptamani, ca sa nu spun una singura, Romania reuseste sa isi tamponeze pe rand palierul guvernamental, atractivitatea la relocare (investitii, schimburi de studenti), perceptia cu privire la natiune (intoleranta fata de comunitatea gay), perceptia cu privire la turism si cam atat daca ne referim doar la exemplele de mai sus, in paralel cu o neglijenta atitudine fata de credibilitatea noastra in exterior – deci din sase paliere care compun brandul de tara, noi am reusit sa ne automutilam pe patru dintre ele, la care prin filtrul unei legitimitati lipsa pe domenii cheie reusim sa ne spulberam dintr-o suflare si credibilitatea. Halal identitate competitive!

Asa stand lucrurile, va mai intreb o data – avem nevoie de diplomatie publica si specialisti in acest domeniu? Raspunsul ni-l va da viitorul – un viitor care se apropie cu viteza de momentul vorbirii/ scrierii noastre.

Dan Dima

Advertisements

One thought on “SUNTEM CAMPIONII DISTRUGERII PROPRIEI NOASTRE IMAGINI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: