A VRUT DL PUTIN SA NI SE ADRESEZE DIN NOU?

Leave a comment

July 14, 2014 by diplomatiepublica

Daca cineva isi propune sa raspunda in mod serios la intrebarea – Ce cauta Putin in America Latina? – fireste ca nu va reusi, intrucat un astfel de raspuns ar prezuma faptul ca Putin isi doreste o forma de comunicare in afara Federatiei Ruse.

Putin-America-Latina-Argentina-BRICS_EDIIMA20140711_0614_4

Primiri oficiale corespunzatoare vibratiei unei astfel de vizite in Nicaragua, Cuba, Argentina si Brazilia – discutii bilaterale si chiar cateva contacte cu lideri europeni care si-au permis sau au fost siliti sa-si permita drumul pana in America de Sud. In rest, rezultate de perceptie extrem de slabe.

A-Rusia0Ar

Ce si-ar fi putut imagina domnul Putin ca poate sa ne spuna noua europenilor si chiar Statelor Unite? Faptul ca exista pe Pamant state cu care poate dezvolta si relatii din care sa lipseasca sanctiunile economice sau politice de care s-a tot lovit in ultima vreme. Aceasta pare insa o amenintare necredibila din partea unui sot bulgar care isi sperie sotia spunandu-i ca indiferent cat de agresiv este, el are o prietena in Malaezia. E lung drumul intre Sofia si Kuala Lumpur cum este lung drumul intre Moscova si toate capitalele pe care le-a calcat Putin in weekend. Si-atunci te intrebi, la ce i-a folosit?

Probabil ca turneul sud american i-a folosit lui Putin cat i-au folosit Jocurile Olimpice de iarna sau anexarea Crimeei – adica la nimic. Cheltuieli inutile, mesaje necredibile, rezultate mult sub valoarea investitiei si gesturi contradictorii.

In tot acest timp, Europa se zbate intre o letargie a concediilor si procesul destul de greoi de a se stabili sefimea la Comisie, iar lumea cat de cat normala la minte, lasa conflictul dintre Israel si Palestina sa se mai dospeasca, poate pana dupa perioada vacantelor cand si acolo, mana comunitatii internationale va strange pe unul dintre beligeranti de acolo unde-l doare mai tare.

merkel_74781500

La finalul zilei, in vreme ce Putin isi cauta aliati printre statele cele mai indepartate de tara sa, Federatia Rusa ameninta cu lovituri punctuale in Ucraina. Asadar, daca dl Putin si-a propus sa ne spuna ceva, atunci si-a ales sa ne spuna in cel mai scump si imprecis mod, un mesaj necredibil si adresat la cel mai nepotrivit moment. Ridicol este ca printre interlocutorii domnului Putin am remarcat-o pe doamna Merkel venita si ea in Brazilia sa sarbatoreasca victoria fotbalistica a Germaniei si pe dl Viktor Orban, un personaj capabil, din punct de vedere politic, sa sparga nuci cu capul dar care har se pare ca nici lui nu ii foloseste la nimic.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: