POATE INFLUENTA O CONDAMNARE PERCEPTIA EXTERNA?

Leave a comment

August 10, 2014 by diplomatiepublica

Dragii mei,

Cei care cititi cu regularitate “diplomatiepublica.com” ati putut observa ca am evitat sa comentez, evident – din perspetiva managementului perceptiei externe, evenimente legate de o persoana sau alta. Motivul principal se poate banui, iar daca nu il banuiti vi-l voi spune eu clar – in lipsa unui sprijin politic de orice fel, consider ca este nesanatos sa iesi la cautat prieteni sau adversari intr-un an electoral…

De adata aceasta vom incerca sa evaluam daca verdictul justitiei in ce il priveste pe Dan Voiculescu va afecta imaginea noastra externa, daca o va afecta – pe care dintre paliere o va face si care vor fi marjele in care se poate produce o perturbatie de perceptie.

Astazi, cand expunerea subiectului pe presa externa este una modesta, dar relativ uniforma, este relativ dificil sa determinam impactul pe publicul larg, dar este totodata simplu sa anticipam care sunt categoriile de public care vor fi atinse.

In mod cert, evenimentul a fost inregistrat de media internationala (in special cea europeana), sensibila la orice atingere care ar putea afecta liberatatea de exprimare, luand totodata in calcul trecutul destul de ofertant al lui Dan Voiculescu pentru presa occidentala.

Fiind invocat destul de des amestecul politicului in justitie – este foarte probabil ca publicul strain interesat de acest subiect – ONG uri europene si mediul decizional european – sa noteze de asemenea intr-o maniera speciala evenimentul petrecut in capitala Romaniei la finalul saptamanii trecute.

Pe de alta parte, consider ca este necesar sa luam in considerare ca nu este vorba despre o serie de evenimente, de intensitati similare, care sa se produca intre actori de acelasi tip si care sa faca in mod evident parte dintr-un plan, o viziune corect si proactiv promovata in exterior de Romania. Prin urmare e putin probabil ca sentinta in ce il priveste pe Dan Voiculescu sa afecteze semnificativ perceptia cu privire la Romania.

Lipsa unei viziuni pe termen mediu si lung, lipsa unei comunicari profesioniste in exterior pe acest subiect, au fost elementele cheie care au restrans impactul international al condamnarii fostului premier Adrian Nastase si probabil ca in cazul lui Voiculescu lucrurile se vor derula la fel.

Pe spatii mai mici – categorii de public specializate – faptul ca un personaj public atat de influent ajunge sa execute o pedeapsa cu inchisoarea nu este un element care sa dezavantajeze rezultanta proiectiei externe a faptului intamplat in zona justitiei din Romania. Nici la capitolul de index “democratie” si nici la acela al “independentei justitiei” nu am sesizat modificari majore in ultimii sapte ani pe ponderile fiecarui indicator, desi in acest interval am avut aderarea tarii la Uniunea Europeana, condamnarea fostului premier si evenimentele politice ale anului 2012 – de aceea este foarte putin probabil ca in urma acestui eveniment, condamnarea lui Dan Voiculescu, lucrurile sa evolueze diferit.

INDICE DEMOCRATIE RO

NOTA: Ultima coloana numerica rep. indice democratie 2006 – prima coloana numerica 2012

Notam la acest capitol si declaratia politica a domnului V. Ponta, Prim Ministru al Romaniei, care nu contesta sentintele exprimate de justitia din tara noastra si care, mai mult, garanteaza ca este un sustinator al libertatii de exprimare a presei in Romania. Prin urmare, Premierul ca autoritate de prim rang in stat confirma o aliniere la respectarea statului de drept (implicit la respectarea principiilor democratice), eliminand pentru publicul strain banuiala existanta in alte situatii, iar pentru publicul intern si extern deopotriva, el intervine cu garantarea libertatii de exprimare. Statement ul Primului Ministru nu ajuta foarte mult in economia mesajelor trustului INTACT pentru ca el restrange posibilitatea de a intra in dezbatere pe tematica implicarii politicului in justitie si elimina orice posibilitate ca vreun vector de putere din Romania sa poata cenzura in mod direct sau indirect presa. Asadar, subiectul ramane unul legat de coruptie (un alt indicator care produce perceptie externa si care este masurat cu regularitate de institutele internationale).

Spuneam putin mai devreme ca institutele internationale independente au inregistrat o oarecare scadere a cotei (ratei) de index a Romaniei in 2012 la capitolul “democratie” – tara noastra ajungand la un prag critic (sub medie cu aprx doua puncte) dar stabil din acest punct de perceptie. Este foarte limpede ca afectarea suplimentara ne-ar aduce intr-o zona specifica statelor emergente – lucru greu de suportat de Romania, dar si mai greu de acceptat de Uniunea Europeana. Si din acest punct de vedere, cred ca perceptia externa in cifre sintetice va ramane aici unde este si astazi.

In mod evident, cei implicati direct in aceasta poveste invoca in continuare elemente care ar putea afecta direct (dar in mica masura) indici precum “democratie” sau “independenta justitiei”, insa pe Global Index, alte elemente cu impact ceva mai semnificativ si destul de sensibile la astfel de “accidente” s-ar putea “deranja” – aici ma refer in principal la indicatorul “Doing Business” (pe dimensiunea investitiilor in Romania), dar si mai departe pe indicatori de tipul “Global Competitivenes”.Nu ne ramane decat sa speram ca alinierea unor publicuri interesate sa nu fie atat de serioasa, iar impactul pe termen mediu sa nu ne afcteze consistent, ori nivelul de responsabilitate in transmiterea mesajelor sa creasca substantial in perioada urmatoare (ceea ce este mai greu de imaginat).

Este clar ca publicul din Romania este in masura sa il cunoasca mult mai bine pe Dan Voiculescu si ar fi o eroare sa credem ca notorietatea acestuia in spatiul european este macar comparabila cu cea de acasa si la fel de clar este ca cei cu adevarat interesati de perceptia Romaniei in straintate trebuie sa inteleaga faptul ca din sfera larga a argumentelor, intr-un astfel de scandal, sunt relativ putini indicatori care pot fi masurati (cu seriozitate), cuantificati si pusi intr-o ecuatie de evaluare specifica diplomatiei publice. Asadar, recomand luciditate in receptarea unor mesaje care in cea mai mare masura reprezinta productii literare si nimic mai mult.

In concluzie cred ca trebuie sa retinem ca nefiind vorba despre un sir de evenimente de aceeasi intensitate si care sa traverseze granitele in spatiul de dezbatere extern, nu putem anticipa perturbatii generale de perceptie asupra Romaniei; si ca, totodata, unele publicuri externe specializate primesc garantii din partea Primului Ministru in ce priveste liberatea de exprimate a presei.

Tot ca o concluzie, si pentru ca la capitolul viziune pe termen mediu si lung stam destul de sabut, poate nu ar fi rau ca aceasta ocazie sa fie  momentul in care Romania isi prezinta proiectia viitorului pe acest palier, o proiectie statement serioasa care ar putea fi masurata si confirmata de mediul international in fata caruia vrem sa ne recredibilizam.

Dincolo de incarcatura emotionala a momentului (care este de inteles), dincolo de modul in care aceasta sentinta a fost primita inr-una sau alta dintre tabere, cred ca pe noi cei neimplicati in mod direct ne intereseaza si trebuie sa ne ntereseze felul in care astfel de evenimente pot afecta credibilitatea tarii si imaginea generala in exterior.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: