CINE MERITA MAI MULTI BANI, BBC SAU BBG?

Leave a comment

December 22, 2014 by diplomatiepublica

antenaAproape pe final de decembrie si de an, la Washington se ridica o problema greu de gestionat – are nevoie SUA de “un fel de” BBC?
Raspunsul este destul de greu de aflat. Cert este ca BBG – serviciul american, are un buget de 800 milioane de dolari (si acesta obtinut cu mare greutate in Congres), in vreme ce BBC World News sta pe aprox 3,5 miliarde de dolari anual. Apoi, Marea Britanie cu o populatie de aproximativ 65 milioane de cetateni se adreseaza cu BBC unui public telespectator/ ascultator de 265 milioane saptamanal, in vreme ce echivalentul american – Broadcasting Board of Governors (BBG) se adreseaza doar unui numar de 215 milioane de telespectatori/ ascultatori. Aceasta inseamna pe scurt ca UK se adreseaza prin BBC se adreseaza saptamanal unei populatii de patru ori mai mare decat populatia Regatului, in vreme ce SUA nu reuseste pe aceste canale sa acopere nici macar echivalentul populatiei americane.
Asadar, din aceste comparatii raspunsul ar putea fi – DA, America are nevoie de un BBC in masura in care BBG performeaza pe aceleasi coordonate ca BBC ul britanic. Prin urmare, un raspuns mai cerebral ar cauta sensul utilizarii acestor canale. In vreme ce BBC este perceput ca fiind un canal de informare si mai putin un vector de diplomatie publica, BBG (prin VOA – Voice of America) este clar identificat ca fiind portavocea guvernului SUA.
Concluzia ar fi ca ambele canale performeaza bine, fiecare pe plaierul sau, iar in masura in care BBG se doreste sa ramana doar un vector de promovare a intereselor americane in straintate atunci este clar ca numarul celor care se vor conecta la aceasta retea va fi totdeauna mai mic decat al acelora care se intreapta spre o sursa “independenta” si “publica”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: