OPROBIUL INTERNATIONAL, PRABUSIREA RUBLEI SI PENURIA DE PRODUSE OCCIDENTALE – BENEFICIILE RAZBOILUI DIN UCRAINA

Leave a comment

December 22, 2014 by diplomatiepublica

rublaChiar daca ofensiva impotriva Ucrainei a inceput cu organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, opinia publica internationala a inteles foarte bine ce si cat se poate crede din statement ul Moscovei, iar pe fondul unei credibilitati catastrofal de scazute, nu este de mirare ca occidentului nu i-a fost foarte greu sa convinga intreaga lume cine este agresorul si cine este victima in dezastrul est ucrainian.
Astazi sub asaltul sanctiunilor economice Kremlinul pare sa piarda si ultima resursa de incredere – increderea interna, o incredere care la Moscova se castiga si se risipeste cat ai clipi. Rubla s-a prabusit, iar in ciuda asigurarilor pe care Putin le livreaza cu rigurozitate, multe alimente si bunuri de larg consum incep sa lipseasca. Nu este un miracol ci doar o consecinta a faptului ca presedintele rus, a raspuns sanctiunilor economice cu un embargo pentru bunurile de larg consum din import.
Dezastrul pare ca nu se opreste aici – pretul petrolului scade si va scadea pana spre 40 de dolari per baril, iar pentru o tara care se sutine in proportie de 80% din exporturile de carburanti, asta chiar nu este o veste buna deloc.
Doua lucruri se intorc sa reconfirme lectii vechi de istorie – primul, ca Rusia stie sa duca doar razboaie scumpe si ametitor de scumpe si ca genul acesta de lideri si administratii cedeaza inevitabil in lipsa unei sustineri interne aproape vitale.
In asemenea conditii, imaginati-va ce Campionat Mondial de Fotbal va gazdui Federatia Rusa – o tara perceputa ca agresor al lumii moderne, un stat care speculeaza nevoia de energie a unora preocupati de progres in folosul omului si poate una dintre putinele tari care se indreapta vertiginos spre un faliment inecat in titei ieftin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: