PROF. NICK CULL – ANUL ACESTA SARBATORIM CENTENARUL ARMISTITIULUI DIN AJUNUL CRACIUNULUI LUI 1914

1

December 22, 2014 by diplomatiepublica

NICKNick Cull aminteste pe blogul USC un moment despre care natiunile de dincoace de Viena nici macar n-au auzit – armistitiul din ajunul Craciunului 1914 – moment de la care peste trei zile vom marca trecerea a 100 de ani.

Frontul de Vest, seara de Ajun, anul de gratie 1914, razboi – sunetele oribile ale armelor care tineau pasul cu progresul tehnologic nu se mai opreau, intro orchestra criminala acompaniata de gemete. Printre toate acestea, in transee au fost auzite refrene pe care numai acolo nu te asteptai sa le auzi – colinde in limbile germana, engleza si franceza mangaiate de palpairea lumanarilor.

CHRISTMAS TRUCE

Ca la un semn, 100.000 de soldati au gandit ca unul si toti au intrat intr-o contemplare, un armistitiu si o stare pasagera de normalitate – au schimbat traditii, si-au aratat fotografii de familie si au jucat fotbal. 100.000 de oameni au aratat ca pot sorbi frumusetea Craciunului si se pot lasa manati de binele absolut, ca peste numai cateva ore carnagiul sa se declanseze la fel de inexplicabil precum armistitiul inexplicabil se instaurase.

Nick spune ca majoritatea cursurilor de diplomatie publica ii invata pe studenti cum se poate realiza conectivitatea intre publicuri straine ori intre guverne si publicurile straine, insa cu 100 de ani in urma, aceasta conectivitate s-a produs fara ca cineva sa inteleaga de ce se poate intampla un astfel de miracol si unde este depozitat latent izvorul pentru astfel de minuni ale lumii.

Multumesc draga Nick pentru aceasta poveste si iti mai multumesc pentru ca mi-ai dat sansa de a-mi fi profesor!

Dan Dima

Advertisements

One thought on “PROF. NICK CULL – ANUL ACESTA SARBATORIM CENTENARUL ARMISTITIULUI DIN AJUNUL CRACIUNULUI LUI 1914

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: