ROMANIA SE PREGATESTE SA MAI PIARDA 13 MILIOANE DE EURO PE MANA TURISMULUI…EVAZIONIST

Leave a comment

December 23, 2014 by diplomatiepublica

cazareAstazi am prins din zbor o stire despre cum adancile si involburatele ape ale Sambetei se pregatesc sa mai manance din visteria statului cam 13 milioane de Euro. Banii sunt destinati campaniilor de promovare a turismului romanesc. Sunt si multi si putini – multi pentru ca sunt o groaza de bani de pe urma carora tara nu reuseste sa se aleaga cu nimic si putini pentru ca spre deosebire de alte tari, in Romania mediul privat nu se prea inghesuie sa sprijine cu bani reali campaniile de promovare sectoriala.

Tragedia cea mai mare nu este ca Romania mai pierde inca 13 milioane de Euro ci faptul ca de alti bani pentru promovarea altui sector nu am prea auzit. De unde si pana unde blasfemia de a ne atinge de “micile tratamente anuale” ale turismului romanesc? Simplu – pentru ca noi consideram ca turismul romanesc nu merita acesti bani.

Atunci cand un stat doreste sa se promoveze in exterior, adesea cade in capcana de a miza mult (uneori totul) pe turism. Eroarea consta in faptul ca turismul a inceput sa cada in clasamentul domeniilor de transfer a notorietatii, iar acest lucru se dovedeste cu varf si indesat in Asia unde mai toate tarile si-au consolidat atribute de genul “unica”, “inegalabila”, “fantastica” etc. Ei bine, toate aceste tari din spatiul asiatic, au constatat ca numai prin implicarea altor vectori de constructie a brandului de tara, pot produce modificari ale rezultatelor finale – credibilitate, notorietate, pozitionare, identitate si in final brand de tara si identitate competitiva.

Revenind la oile noastre, sau la ursii cu care ne tot laudam de ani de zile, as mai adauga fapul ca nu putine sunt relatarile mediei ce indica un nivel al evaziunii fiscale in turism comparabil doar cu cel din comertul cu cereale.

 Asa stand lucrurile, este clar ca nu turismul este cel care contribuie cel mai mult la consolidarea PIB ului si ca in nici un caz turismul de la noi nu este caracterizat de unicitate europeana, deci, daca tot s-au izolat bani pe care ar trebui sa ii cheltuim pe campanii de publicitate atunci hai sa ne indreptam privirea si spre domenii care produc in mod real mai multa plus valoare.

Pentru orientarea turistica a celor ce impart banul tarii, sugerez sa se efectueze o evaluare a unor domenii precum exporturile de soft, cele din industria auto, confectiile, industria alimentara si industria vinului, unde de bine de rau colectarea impozitelor este net superioara colectarii din turism si cu care domenii, in prima instanta din considerente de etica si profesionalism, Romania nu risca sa roseasca in obraji in fata strainatatii, asa cum o face in turism.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: