DIPLOMATIA PUBLICA AMERICANA 1917 – 1919 – FRUS

1

December 27, 2014 by diplomatiepublica

Pentru ca in aceasta perioada timpul pare ca joaca in echipa mea, ma voi bucura sa rasfoiesc un raport elaborat de Departamentul de Stat si care face putina lumina in perioada anterioara Biroului pentru Diplomatie Publica ce a functionat sub USIA – FRUS.

Pana acum, istoria diplomatiei publice americane incepea in 1963 – 1965, iar un jurnal bine tinut in acest sens parea sa existe doar din cea de-a doua administratie Nixon si pana in zilele noastre. Ei bine, administratia americana in cooperare cu arhivele Congresului si alte culegeri de documente inregistrate au facut posibila alcatuirea ultimului FRUS (Foreign Relations of the United States) care surprinde perioada diplomatiei publice timpurii 1917 – 1919 – Primul Razboi Mondial.

Propaganda

Etapa este foarte importanta intrucat este momentul in care se fac primele demersuri de infiintare a “Committee on Public Information”. CPI a fost imaginat si proiectat institutional de catre George Creel – cel care a devenit ulterior si conducatorul acestei structuri prin numirea facuta de Presedintele Woodrow Wilson.

Wilson

CPI, desi bivalenta in actiune, atat in exterior cat mai ales in interiorul SUA, a fost organismul care a facut posibila victoria aliatilor in Primul Razboi Mondial prin finantarea unor actiuni de influenta determinante, pe teritoriul Rusiei si in randurile armatei rusesti, pentru conservarea si consolidarea coeziunii pana la atingerea obiectivului final. In paralel, fireste, SUA a reusit sa produca influenta la nivel mondial, invatand natiunile straine cine era la acel moment SUA, care erau valorile natiunii americane si  mai ales, care a fost rolul si importanta SUA in contextul Primului Razboi Mondial.

George-Creel

O lectura superba, o culegere de documente rare si valoroase intr-o lucrare magistrala, un etalon al muncii de documentare la Departamentul de Stat al SUA. Lucrarea umple un gol in documentarea de specialitate si sunt nerabdator sa vad ce urmeaza.

 

 

Advertisements

One thought on “DIPLOMATIA PUBLICA AMERICANA 1917 – 1919 – FRUS

  1. Joann says:

    Thanks for finally writing about >DIPLOMATIA PUBLICA AMERICANA 1917 –
    1919 – FRUS | DIPLOMATIE PUBLICA <Liked it!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: