MEDICAL DIPLOMACY – SAU CAND ALTCEVA NU MERGE….

Leave a comment

December 27, 2014 by diplomatiepublica

ebolaMedical Diplomacy – o ramura subsecventa Diplomatiei Publice, asa cum sunt si alte specii de diplomatie publica subsecventa precum gastro diplomacy, economic diplomacy, diplomatia militara sau diplomatia parlamentara, ne atrage atentia astazi, la vreme de bilant pentru diplomatia publica americana.

Statele Unite au inteles din vreme ca implicarea in actiuni umanitare ii pot optimiza perceptia publica internationala, mai ales acolo unde “argumenele” care alimenteaza o anumita ostilitate sunt de natura religioasa. Desigur ca implicarea si angajamentul american umanitar, cel putin la nivel principial nu urmareste scopuri de diplomatie publica ci ajutorarea unor guverne si natiuni ce cad victime unor catastrofe naturale, insa rezultatele obtinute de  SUA la ivel de perceptie, in acest fel, sunt, fara indoiala, remarcabile.

Washingtonul nu a intarziat sa isi trimita echipele de medici si salvatori, civili si militari, in Asia, imediat dupa tsunami ul ucigas in 2004. La fel a procedat la inundatiile din Pakistan, ori in urma cutremurelor devastatoare din Haiti. Recent, peste 4000 de medici si asistente din SUA sunt in Africa, unde lupta cu Ebola nu este deloc usoara.

La capitolul rezultate de perceptie, cifrele vorbesc de la sine – daca inainte de decembrie 2004 in Indonezia peste 70% dintre cetatenii musulmani aveau sentimente ostile la dresa SUA, in urma catastrofei naturala care a retezat peste 200.000 de vieti si in urma unui angajament urias al SUA in salvarea supravietuitorilor si reconstructia infrastructurii, peste 70% dintre indonezieni au relevat raspunsuri (Heritage Foundation) la adresa americanilor si Washingtonului.

Ar fi interesant de aflat, din punct de vedere tehnic, pur tehnic, care este aria maxima pe care se pot opera astfel de actiuni cu rezultate bune si foarte bune in materie de perceptie, si care este durata de viata a unei perceptii construite in acest fel, deci construite intr-un interval de timp relativ scurt (stiindu-se ca exista o oarecare simetrie temporala intre durata de constructie a perceptiei si durata de viata a perceptiei asumate de public).

America nu este singurul stat care “vaneaza” astfel de oportunitati de a-si optimiza imaginea. China, spre exemplu, la nivel regional, mai ales pe zona de traversare a Drumului Matasii este foarte “prezenta” cum de altfel este foarte prezenta cu o contributie uriasa in materiale si cadre medicale, in Africa pentru combaterea maladiei Ebola.

Inclusiv la nivel european putem distinge actiuni de acest fel, insa pe de o parte, continentul a fost relativ ocolit de marile catastrofe naturale, iar pe de alta parte, potentialul actorilor de aici nu este in nici un caz comparabil cu cel chinez sau american.

Retinem deci, diplomatia medicala este un vector important de diplomatie publica si am putea adauga ca este un vector de diplomatie publica eficient acolo unde vectorii conventionali (media etc) nu dau rezultatele scontate.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: