FEDERATIA RUSA FACE DIPLOMATIE PUBLICA IN COREEA DE NORD

Leave a comment

December 29, 2014 by diplomatiepublica

putin_si_un_01310400Federatia Rusa incearca sa tina pasul cu eforturile de soft power ale marilor puteri ale lumii prin delimitarea unor spatii cat mai largi vorbitoare de limba rusa, sau cel putin cunoscatoare de limba rusa.
In acest sens, fundatia infiintata de Vladimir Putin in 2007, Ruskyi Mir, a donat guvernului Coreei de Nord un lot de aproximativ 1400 de carti in limba rusa.
Gestul in sine nu este unul iesit din comun – Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, China si alte state practica prin institute si programe guvernamentale promovarea invatarii unor limbi straine utile atat pe componenta de educatie cat si pe aceea de afaceri.
Mai putin obisnuita este o astfel de cooperare, insa, intre un stat care pretinde ca functioneaza pe regulile democratiei si un regim totalitar caracterizat de o duritate extrema si care ofera in fiecare zi argumente pentru opinia ca in Coreea de Nord nu sunt respectate drepturile fundamentale ale omului.
In mod evident, Federatia Rusa nu a ales cea mai fericita destinatie pentru respectivele carti intrucat din perspectiva legitimitatii de asociere, Moscova nu-si atrage neaparat cele mai bune aprecieri in urma acestui gest altruist. De altfel, gestul Moscovei, daca nu este un gest gratuit, atunci el vine sa confirme faptul ca Rusia devine din ce in ce mai frecventabila in statele ostile democratiei, statului de drept si occidentului, o opinie extrem de putin utila unei tari care depinde de exporturile de gaze si petrol, tocmai catre occident.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: