2015 – ANUL MARILOR OPORTUNITATI PENTRU IMAGINEA ROMANIEI

Leave a comment

December 30, 2014 by diplomatiepublica

Dan CDP 1Anul 2014 devine amintire, iar 2015 soseste grabit sa prinda povestile de succes (sau nu) ale tarilor atente cu propria lor imagine in lume.

La o privire de ansamblu parca nu as putea spune ca 2014 a fost anul excelentei in diplomatie publica, insa a fost cu certitudine anul in care ne-am lamurit cu privire la mitul constructiei brandului de tara prin evenimente sportive majore si in plus, anul in care s-a demonstrat ca “vointa politica” este elementul fundamental al ecuatiei din care rezulta imaginea de tara.

Jocurile Olimpice de la Soci, cele mai scumpe Jocuri Olimpice de Iarna din istoria olimpismului, au demonstrat ca nu este suficient un eveniment de o asemenea dimensiune si relevanta pentru schimbarea radicala a imaginii unei tari (unei tari cu grave probleme de credibilitate), cum nu este deloc suficient sa gazduiesti Jocurile Olimpice pentru a-ti atenua perceptia dezastruoasa de “stat agresor” atunci cand evidenta arata ca esti un “stat agresor”. Pe un astfel de fundal, este evident ca nici din perspectiva economica Jocuri Olimpice de la Soci nu au reprezentat altceva decat un esec rasunator.

Povestea se repeta in cazul Braziliei care tot din motive politice, in 2014 a reusit performanta de a compromite orice beneficii de imagine sau economice care s-ar fi putut obtine in urma organizarii Campionatului Mondial de Fotbal. Amuzant este ca din astfel de experiente, pare ca nimeni nu invata nimic – Brazilia se pregateste sa investeasca in Jocurile Olimpice si Federatia Rusa in urmatoarea finala Campionatului Mondial de Fotbal…

In Europa, Germania a reusit sa-si consolideze in 2014 un brand de tara extrem de puternic ce se sprijina pe o legitimitate de nezdruncinat care se alimenteaza dintr-o legitimitate subsecventa conferita de stiinta de a fi eficienta si performanta in conditii de criza, la care se adauga o mai noua variabila studiata de Simon Anholt in 2014 – gradul de implicare al tarii in bunastarea altor state – unde iarasi Germania, mai mult obligata de situatia din Europa, sta foarte bine.

Ucraina ne-a atras atentia printr-o prabusire spectaculoasa in 2014 – aceasta tara fiind lietralmente distrusa din perspectiva imaginii generale de tara din cauza unei situatii politice incerte, a prabusirii componentei de turism, a dezagregarii ultimei resurse de incredere care poate atrage investitii straine directe, a unei dependente de Uniunea Europeana ale carei standarde sunt de neatins astazi de catre Kiev si a unei fatalitati – dependenta de Moscova care pare inepuizabila in a-si gasi resursele de argumentatie pentru agresiunea din estul Ucrainei.

Ungaria scade constant in credibilitate externa, fara a face salturi descendente foarte mari, un fapt deosebit de interesant care ne arata cum un brand de tara relativ competitiv poate in conditii de criza sa franeze deprecierea imaginii externe chiar si pe fondul unei decredibilizari continue provocate de mediul politic.

Tarile asiatice au inteles in acest an ca promovarea externa – managementul perceptiei externe – exclusiv pe componenta de turism, chiar si daca cele mai mari asteptari ale respectivelor state se concentreaza in zona turismului, nu este sub nici o forma suficienta si in nici un caz eficienta. Prin urmare, Malaezia, Indonezia, Thailanda si alte tari, toate “irezistibile” in spoturile de promovare turistica si cu un autentic potential turistic insemnat, vor trebui sa invete din experienta Indiei care folosind aproape toate categoriile de vectori de reprezentare, inclusiv pe cel politic, a reusit sa inregistreze rezultate foarte frumoase.

America ramane etalonul diplomatiei publice mondiale, in ciuda faptului ca reuseste destul de greu sa produca strategii eficiente post conflict, iar echilibrul politic intern tine sub o monitorizare destul de inconfortabila cheltuielile legate de vectorii media transnationali controlati de Washington.

Romania

La finalul acestei treceri in revista as dori sa atrag atentia asupra oportunitatilor pe care Romania le are la acest nou inceput de administratie si in perspectiva unor evenimente de maxima relevanta atat la nivel regional cat si european. Prin urmare la final de an voi incerca sa imi stapanesc spiritul critic sperand consecvent in sansele noastre.

Romania se pregateste (sau ar trebui sa se pregateasca) sa preia presedintia Uniunii Europene in anul 2019 – un moment care poate deveni momentul de fractura intre perceptia de “veche Romanie aspiranta in curs de integrare” si “noua Romanie europeana”.

In perspectiva anului 2019, Romania trebuie sa se pregateasca atat in ce priveste “continutul” marilor proiecte pe care le va gestiona (si care daca sunt pregatite din vreme au toate sansele de a se livra chiar pe timpul mandatului romanesc – ceea ce ar fi ideal), dar si din perspectiva abilitatilor de comunicare internationala (capitol la care astazi stam inca foarte rau) la care oficialii si institutiile romanesti vor trebui sa faca fata.

De asemenea, Romania va putea juca un rol determinant la nivel regional – in semestrul al doilea al anului 2015 tara noastra va prelua presedintia OCEMN –  o excelenta ocazie pentru Romania de a se remarca prin gesturi politice regionale si europene cu impact major inclusiv in ce priveste procesul de extindere.

Romania are sansa noului inceput, iar “noul inceput” reprezinta si o sansa nesperata a statelor de recredibilizare intr-un ritm sensibil mai alert decat in mod normal. Noi, de aceasta data, avem sansa recredibilizarii prin legitimitatea asocierii, din perspectiva Presedintelui, cel putin semantice, cu actori europeni a caror credibilitate este recunoscuta si incontestabila, insa acest lucru, desigur, nu este suficient.

Mediul decizional romanesc – mai cu seama mediul decizional care comunica in exterior va trebui sa evite cu atentie sporita toate erorile trecutului care ne-au afectat atat de mult in componenta de credibilitate si vor trebui sa accepte un adevar incontestabil – ca ne place sau nu, toti vor trebui sa vorbeasca “aceeasi limba” pentru publicul extern.

Un alt sfat de sfarsit de an ar fi acela ca Romania sa incerce sa revitalizeze schimburile de studenti cu spatiile geografice care si-au manifestat in trecut apetitul de a studia in Romania, iar copiii fostilor studenti straini in Romania pot reprezenta un inceput in acest efort. Daca Romania doreste sa isi pastreze valoare strategica pe care astazi o are, atunci, fara sa ezite, va trebui sa dea o importanta deosebita acestui subiect.

Promovarea externa a Romaniei trebuie sa existe, dar totodata trebuie sa tina seama de realitatile momentului si de gradul de credibilitate externa pe care il are tara pentru a sustine orice fel de mesaje in strainatate. De asemenea, promovarea externa a Romaniei – a brandului de tara – trebuie sa fie o actiune multi disciplinara integrata, care sa utilizeze cat mai multi dintre vectorii de proiectie conventionali prin care se produce cristalizarea perceptiei pe brand, tinand totusi cont de aportul fiecarui domeniu la PIB ul national (fiind vorba despre investitii din bani publici). Totodata, recomand ca Romania sa inceapa capacitarea mediului privat pe diverse domenii de activitate pentru promovarea externa, intrucat promovarea sectoriala aduce beneficii in egala masura agentului economic si brandului de tara in ansamblu. Investind in brandul de tara, mediul privat se va asigura ca in viitor, valoarea si volumul exporturilor – bunuri sau servicii nu vor fi afectate negativ de un brand de tara de provenienta care sa atarne ca un lest de renumele produselor romanesti.

Desigur, astazi Romania se resimte in urma unei campanii electorale care a generat o comunicare preponderent interna, deci disproportionata fata de comunicarea externa deficitara in 2014 – mai cu seama in cea de-a doua jumatate a anului. Putem contrabalansa acest dezechilibru printr-o abordare corecta a proiectiei unor reforme viitoare, a unor politici publice pe care le putem integra in strategii de reprezentare externa eficiente si serioase – asadar, PENTRU CINE ARE URECHI SA AUDA – ROMANIA NU ARE NEVOIE DE COMUNICARE IN VIITOR CI DE PROMOVARE CORECTA A POLITICILOR PUBLICE!!!

Toate cele de mai sus, chiar daca au un caracter generalist, reprezinta mutari tactice ale unei diplomatii publice romanesti, deocamdata inexistente. Aceasta inseamna ca Romania trebuie sa aiba curajul de a-si propune actiuni strategice de diplomatie publica, actiuni care sa tina cont de realitatile momentuui actual si de marile obiective de imagine ale Romaniei.

Imi fac inca o data datoria de a reaminti opiniei publice din Romania si mediului decizional ca unele probleme grave, cu adevarat grave, de imagine, au ramas nerezolvate chiar daca efectele lor, pe anumite pasaje temporale se resimt intr-o maniera mai putin agresiva, iar aici ma refer in mod special la problema managementului perceptiei straine cu privire la migratia romaneasca in Europa. Reamintesc ca anul 2015 este an electoral in Marea Britanie si ca mediul politic din Regatul Unit este fundamental diferit de cel din Germania, in sensul in care in Marea Britanie pentru evitarea dezbaterilor pe teme sociale si economice intr-adevar importante, care au potentialul de a pune in dificultate atat puterea cat si opozitia de la Londra, este de asteptat ca tema migratiei sa ocupe una dintre primele pozitii in ierarhia dezbaterilor publice. Prin urmare, Romania va trebui sa vina cu solutii de managemet al perceptiei, solutii care in mod clar nu pot fi elaborate de responsabili inadecvati profesional si nici de functionari guvernamentali dezinteresati, fara mobilitate si flexibilitate si care nu-si asuma atingerea unor obiective clare.

Inchei prin a-mi exprima speranta ca anul 2015 va fi anul diplomatiei publice romanesti. Ca in fiecare an, sper sa gasesc resursele de a ma face inteles in ce priveste urgenta si necesitatea elaborarii si implementarii unor strategii de diplomatie publica (reala si nu de bucatarie) in Romania, precum si puterea de a convinge mediul institutional de necesitatea infiintarii unui organism al statului care pe de o parte sa evalueze perceptia publica externa a Romaniei in fiecare moment, iar pe de alta parte sa coaguleze consensul decizional pentru elaborarea si implementarea de solutii in ce priveste managementul perceptiei de tara a Romaniei.

Va doresc tuturor un an mai bun!

 

Dan Dima

Centrul pentru Diplomatie Publica

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: