CONFUCIUS ARE PROBLEME IN SUA SI CANADA, URMEAZA EUROPA?

Leave a comment

January 4, 2015 by diplomatiepublica

ConfuciusInstitutele Confucius incep sa aiba ceva probleme dupa ce in SUA mai multe universitati mari au demarat o actiune de sistare a colaborarii cu aceata institutie controlata de administratia de la Beijing.

Semnalul american a inceput sa fie deja receptat in Canada unde parteneriatele au inceput sa cada unul dupa altul.

Motivatia invocata de reprezentantii centrelor universitare americane este aceea ca Institutul Confucius nu este altceva decat o unealta a guvernului chinez in efortul de soft power pe care aceasta tara il intreprinde in intreaga lume – altfel spus, universitatile americane si canadiene gasesc (acum?!) nelegitima o colaborare cu aceasta entitate chinezeasca pe care o acuza nici mai mult si nici mai putin decat de propaganda comunista chinezeasca in spatiul occidental.

Asociatia Americana a Profesorilor Universitari considera de asemenea ca legaturile dintre universitati si Confucius trebuie sa se incheie imediat pentru a nu fi alterata independenta academica a invatamantului universitar.

In Scotia, insa, lucrurile stau putin diferit – la Universitatea din Edinburgh (locul in care s-a infiintat primul Institut Confucius din Scotia – 2006) lumea nu este atat de alarmata, in schimb Asociatia Free Tibet nu agreeaza deloc pozitia universitatii. Free Tibet spune ca Institutul este direct controlat de guvernul chinez, un guvern pe care il califica drept anti democratic si impotriva drepturilor omului – de aceea Institutul nu ar trebui gazduit nici de Universitatea din Edinburgh nici de alta institutie academica sin Scotia. In completare Free Tibes spune ca acceptarea banilor de la chinezi (bani rezultati din acest tip de parteneriat) inseamna acceptarea cenzurii si propagandei Beijing ului in ce priveste Tibetul si Taiwan ul.

Trebuie spus ca astazi mai multe universitati scotiene gazduiesc astfel de institute in Edinburgh, Aberdeen, Glasgow si Strathclyde si in ciuda unui foarte posibil recul american, deocamdata nu dau semne ca s-ar alinia la aceasta atitudine.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: