CELE MAI FRUMOASE ZECE REALIZARI ALE DIPLOMATIEI PUBLICE IN 2014

Leave a comment

January 15, 2015 by diplomatiepublica

Ca in fiecare an, Centrul pentru Diplomatie Publica va prezinta cele mai interesante zece actiuni din domeniul diplomatiei publice care au fost intreprinse in cursul anului 2014 si care au atras atentia Institutului pentru Diplomatie Publica al USC – California.

  1. Tehnologia comunicatiilor digitale – noua arma si noul spatiu de confruntare:

sua - rusia

Tehnologia avansata din domeniul comunicatiilor digitale a devenit in 2014 oa arma redutabila pe toate fronturile – atat sustinatorii Israelului cat si cei ai Hamas au mutat o importanta parte din efortul lor in zona social media rostogoling mesaje cu larg impact in randul populatiei sustinatoare pentru una dintre cele doua tabere. De asemenea, Twitter a devenit camp de batalie intre SUA si Federatia Rusa inainte, in timpul si dupa evenimentele din Ucraina, iar Statul Islamic a apelat la social media in 2014 pentru a-si recruta adepti pe care ulterior ii antreneaza extragandu-i din mediul virtual pentru actiuni in plan material.

  1. 2014 – Un an plin pentru Papa Francisc

papa israel

Papa Francisc a avut un an plin, acesta continuand sa faca prima pagina a ziarelor prin discursurile sale aplicate care au denuntat permanent homofobia si rasismul, a fost un factor catalizator determinant in evolutiile bilaterale exceptionale dintre SUA si Cuba, in paralel cu incercarea sa de conciliere intre Israel si Palestina cu prilejul turneului sau istoric in Orientul Mijlociu.

  1. Cuba si medical diplomacy

medici cubanezi

Cuba s-a remarcat ca natiune lider in efortul international de lupta impotriva Ebola in Vestul Africii, dizlocand un important corp de medici si asistente care lucreaza 24 de ore din 24 pentru eradicarea maladiei. In domeniul diplomatiei publice, Cuba introduce un nou concept de “medical diplomacy”. Optimizarea evidenta in relatia bilaterala dintre SUA si Cuba face ca anul 2014 sa se incheie remarcabil pentru aceasta tara.

  1. China – dimensiune globala prin economic diplomacy

silk road tren

China a incercat in 2014 si in mare masura a reusit sa isi defineasca aprenta globala prin diplomatia economica exploatand conceptul de Drum al Matasii si dezvoltand conceptul de Centura Economica a Drumului Matasii – un proiect ambitios de stimulare economica a statelor din vecinatate care sunt strabatute de vechea ruta comerciala. Mai departe, China a abordat conceptul de Drum Maritim al Matasii pentru Secolul 21 – toate reprezentand mecanisme ale administratiei Xi de consolidare a relatiilor politice prin intermediul relatiilor economice dintre China si vecinii sai.

  1. FIFA World Cup si Olympic Games – doua oportunitati compromise de contextul politic

jocuri olimpice

FIFA World Cup 2014 si Jocurile Olimpice de Iarna au urmarit oportunitati de ridicare a profilurilor si brandurilor celor doua state organizatoare – Brazilia si respectiv Federatia Rusa. Acestea insa se confrunta cu provocari interne si internationale extrem de puternice care au facut aproape imposibila atingerea unor obiective concrete. De aici o reactie rezervata a mediei internationale si prin urmare o iminenta pierdere in balanta investitii – profit.

  1. Forumul SUA – Africa – Washington

us africa

Prima editie a Forumului SUA – Africa a reprezentat in vara anului trecut un semnal puternic de la Washington cu privire la intentia americanilor de a creste gradul de angajament politic si economic cu statele africane, un semnal care mai departe, poate avea ecouri si pe zona de securitate globala.

  1. Sputnik – noua gura de tun a propagandei ruse

Sputnik-russia-int_3122887b

Federatia Rusa a lansat in 2014 Sputnik – o sursa de stiri cu acoperire globala care are menirea de a reprezenta o contrapondere la retelele media internationale controlate sau gestionate de occident.

  1. Malaysian Airlines – tragedie si management comunicational la nivel global.

Malaysisan Airlines

Cele doua crize majore provocate de dezastrele Malaysian Airlines a oferit o noua perspectiva de studiu in gestionarea informatiei in situatii de criza la nivel global – momentele au relevat faptul ca din aceasta perspectiva lumea trebuie sa invete sa coopereze pentru o coordonare mai eficienta a comunicarii de criza.

  1. Germania – urca vertiginos in ranking urile brandurilor de tara

made in germany

Odata cu cresterea influentei la nivel european si global, Germania urca vertiginos in ranking urile de tipul 2014 – Anholt – Gfk Roper Nation Brands Index. Victoria echipei nationale a Germaniei la FIFA World Cup a reprezentat o contributie cuantificabila in contextul eforturilor Germaniei pe dimensiunea Soft Power.

  1. Narendra Modi – Fast Track Diplomacy pentru India

modi-twitter

In clasamentul din acest an regasim India si premierul Narendra Modi – poreclit “Fast Track Diplomacy”. Acesta inca de la instalare, prin vizitele externe si prin utilizarea social media la nivel global si o serie de politici publice care au deschis tara spre mediul investitional, a reusit sa ridice considerabil profilul Indiei pe scena internationala.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: