DIPLOMAŢIA PUBLICĂ “POMENITĂ” LA BOOKFEST 2015

Leave a comment

May 22, 2015 by diplomatiepublica

ddddddddAşa cum am mai spus, mai toxică decât lipsa diplomaţiei publice dintr-o ţară este înţelegerea pe dos a conceptului. Cu atât mai devastatoare este implementarea „pe dos” a ceea ce „s-a înţeles” din acest concept.

Zilele acestea se desfăşoară la Bucureşti Festivalul de Carte Bookfest 2015, o manifestare pe cât de valoroasă, pe atât de schingiuită şi schimonosită de tot felul de „celebrităţi” care s-au învăţat să scrie mai mult decât citesc (probabil e vorba despre geniu aici…) şi culmea, s-au specializat în fătarea/ livrarea „produsului intelectual” la punct fix – adică scrierea unor „creaţii” pentru a fi lansate exact la momentul festivalului – accept că poate fi o modă, deci mă opresc aici.

Nu vreau să insist, ci doar semnalez că ghinionista diplomaţie publică din România se pomeneşte în această perioadă prin apariţia unei cărţi semnate de Christian Ciocan – fostul purtător de cuvânt al Poliţiei. Pentru o mai uşoară identificare aceasta este intitulată sugestiv: “Diplomaţia Publică”.

Dacă nu mă înşel, despre aventurile lui C. Ciocan pe tărâmul diplomaţiei publice s-a mai vorbit în urmă cu câţiva ani când autorul se pregătea sau chiar lansa o carte pe aceeaşi temă şi nu mi-e clar dacă astăzi discutăm  despre aceeaşi lucrare sau despre o continuare a primelor încercări.

Ceea ce mi-a atras atenţia în mod deosebit este prezentarea de lansare a cărţii care conform autorului reprezintă mai puţin rezultatul aprofundării unor aspecte de ordin teoretic şi mai mult o colecţie de exerciţii practice de comunicare experimentate de comisarul şef la momentul ocupării poziţiei de purtător de cuvânt.

Christian Ciocan promite dezvoltări despre rolul purtătorului de cuvânt într-o organizaţie, principiile şi mijloacele de relaţii publice – conferinţa de presă, comunicatul de presă etc., după care, brusc sare la Departamentul de Stat care, lucru dovedit J, pare să aibă diplomaţie publică…. ce comunică în lume.

Răvăşitoare este declaraţia pe care încerc să o reproduc cu exactitate din Ring: „Eu am considerat util, ca, la nivelul Poliţiei, pe baza experienţei, asumându-mi toate proiectele acestea în ani, să trecem la diplomaţie publică. Adică spre deosebire de comunicarea publică, diplomaţia publică face lumea să înţeleagă (….). Ce înseamnă diplomaţia publică? Înseamnă social media, înseamnă filme, desene, promoţionale”.

Cred că dacă domnul Ciocan s-ar fi aplecat (mai mult sau…) asupra aspectelor teoretice ale diplomaţiei publice, o ştiinţă care se studiază la cele mai serioase universităţi din lume şi care se implementează cu succes de către cele mai competitive administraţii (foarte adevărat, printre care şi SUA), astăzi nu ar mai fi scris astfel despre managementul percepţiei externe – diplomaţia publică.

Din păcate, însă, propagarea greşită a unor „înţelesuri particulare” ale diplomaţiei publice face ca decizionalul românesc, probabil la fel de “celebru” precum „charismaticul Christian Ciocan” (Ziarul Ring), să fie dezorientat în implementarea instituţională a noii practici diplomatice – diplomaţia publică. Astfel imaginea României continuă să se cristalizeze sectorial fragmentat, la voia întâmplării, în lipsa oricărei forme de coordonare, de evaluare a publicurilor, în lipsa oricărei strategii, fără obiective generice sau cu obiective aberante şi cu toate şansele de a fi afectat pe viitor tot ceea ce înseamnă credibilitatea şi mai departe, imaginea integrată a României în lume (percepţia guvernării, a exporturilor, a schimburilor, a turismului, a patrimoniului cultural, a naţiunii).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: