WORLD ECONOMIC FORUM – TURISMUL ROMANESC INTRE DEZASTRU SI DEZINTERES GUVERNAMENTAL

Leave a comment

June 29, 2015 by diplomatiepublica

ro turism wefPentru că s-au înmulţit cei ce au o preocupare specială pentru diplomaţia publică în România, dar şi pentru consumatorii de statistici vă informăm că a apărut Raportul de Competitivitate în Travel & Turism pe 2015 la World Economic Forum.

În ce priveşte mediul de afaceri din domeniul turismului, România se plasează pe un „merituos” loc 96 din 141, imediat după noi plasându-se Nigeria pe 97. Interesant este că mediul de afaceri din România se dovedeşte statistic a fi mult in urma unor ţări cu ceva mai puţine pretenţii precum… Botswana (36), Rwanda (25), Kazahstan (44), Armenia (50), Ghana (55), Lesotho sau El Salvador.

Ceva mai bine (65) stăm la capitolul siguranţă şi securitate – capitol unde ii devansăm pe vecinii bulgari ce s-au plasat pe un bine meritat loc 78, după ei venind în clasament Gabonul. De asemenea, stăm suficient de bine la capitolul curăţenie, unde ne plasăm pe (46), pe (43) fiind plasat Qatar ul, iar pe (47) Suedia.

La capitolul profesionalism în specializarea muncii prestate de români în turism suntem pe locul (64), după noi urmând fraţii moldoveni (68) şi înainte de noi Bulgaria (48).

În ce priveşte competitivitatea preţurilor din România, ne plasăm pe locul 54, dar trebuie să recunoaştem că statele care s-au plasat pe locurile fruntaşe în celelalte clasamente, aici ocupă ultimele locuri Elveţia (141) şi Marea Britanie (140).

Infrastructura transportului aerian ne aruncă pe un ruşinos loc 87, după noi plasându-se Mongolia, iar la capitolul porturi şi infrastructură rutieră stăm încă şi mai rău, adică pe  (91) – „mai buni” ca noi fiind ruşii care s-au plasat pe 92.

Stăm foarte bine la infrastructură hotelieră – 42, faţă de (66) Polonia, însă trebuie să conştientizăm că Bulgaria s-a plasat pe (13) la acest capitol.

Resursele naturale în materie de turism ne plasează pe 79, în urma Austriei, Sloveniei, Muntenegru şi …surpriză, Ungaria.

Turismul cultural şi călătoriile de afaceri ne plasează pe (49), un loc ce poate spune foarte multe despre potenţialul pe această nişă.

Iată care sunt indicatorii care au generat această imagine generală deloc bună:

 • efectul taxării forţei de muncă 137 din 141
 • efectul taxării pe investiţii 126 din 141
 • preţul carburantului/litru 97 din 141
 • sustenabilitatea ratei de dezvoltare 122 din 141
 • emisii 124 din 141
 • calitatea transportului aerian 104 din 141
 • educaţie primară şi formarea profesională a personalului 113 din 141â
 • calitatea drumurilor 121 din 141
 • calitatea porturilor 104 din 141
 • eficacitatea campaniilor de marketing pt atragerea de turişti 120 din 141
 • prioritizarea pt turism din partea guvernului 117 din 141.

Aşa cum se poate observa, toate elementele care ne plasează pe un loc nemulţumitor în clasamentul de competitivitate a turismului românesc în 2015 ţin de masuri guvernamentale, relativ uşor de implementat, dar care măsuri neglijate au un efect devastator asupra imaginii României.

Ţinând cont de faptul că turismul este unul dintre cei mai importanţi vectori de proiecţie externă a unei imagini utile ţării noastre, considerăm că Guvernul României trebuie să ia urgent măsurile administrative şi strategice care se impun pentru remedierea urgentă a neajunsurilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: