RATAM CU MAIESTRIE ORICE SANSA DE RESAPARE A IMAGINII EXTERNE

Leave a comment

September 1, 2015 by diplomatiepublica

refuLa începutul săptămânii trecute, când din povestea refugiaţilor lipseau cu desăvârşire România şi naţia română, mi-am adus aminte de experienţa a două state cu ceva probleme de percepţie externă în anumite spaţii – Cuba şi Statele Unite ale Americii.

După producerea tsunami ului devastator din Malaezia şi Thailanda (2004), Departamentul de Stat al SUA a decis acordarea de asistenţă medicală specializată de urgenţă persoanelor afectate, fapt care, in  state cu puternice accente musulmane a îmbunătăţit percepția populaţiei faţă de SUA cu 70% – efect neaşteptat de bun pentru administraţia americană care ani la rând a încercat prin alte mijloace, inclusiv investiţii masive, să îşi amelioreze imaginea în regiune.

Cu aproape un an înainte de momentul reluării relaţiilor diplomatice dintre Cuba şi SUA, administraţia de la Havana a decis trimiterea unui important grup de medici şi asistenţi medicali, alături de alţi specialişti şi echipamente medicale în Africa pentru a se alătura comunităţii internaţionale în efortul de combatere a efectelor EBOLA. Contingentul cubanez din Africa fiind unul dintre cele mai numeroase a reuşit să fie extrem de prezent în presa americană şi presa occidentală, în general, astfel că măsurătorile de înainte de această decizie şi de după au relevat schimbări de percepţie consistente privitoare inclusiv la regimul de la Havana.

Iată cum, în mod miraculos, ajutorul deloc costisitor, dar care este oferit la momentul potrivit poate face minuni.

România ar fi putut trimite un contingent de medici SMURD în taberele de la frontiera Macedoniei, Serbiei sau a Ungariei pentru acordarea de asistenţă medicală de urgenţă copiilor, femeilor şi bătrânilor ce însoţesc coloanele de refugiaţi.

Acest fapt ar fi consolidat bunul renume al SMURD, ar fi reflectat pentru o optimizare a brandului de ţară prin acţiuni non propagandistice, ar fi contrastat cu gardurile inutile înşirate de unele state la frontiere, ar fi consolidat relaţiile bilaterale cu statele din vecinătate, ar fi transmis un mesaj de confirmare pentru solicitările Bruxelles ului, ar fi transmis un mesaj util în comunităţile musulmane şi nu în ultimul rând, ar fi umplut golul mediatic referitor la România, gol compensat astăzi cu multiplele exemple de cetăţeni presupus români şi care sunt acuzaţi în Ungaria şi Austria de trafic de persoane.

Din păcate, nu s-a întreprins nimic din acest truc de diplomaţie publică şi rezultatele din teren sunt cele care sunt – adică povestea cuprinde pe de o parte pe refugiaţii aflaţi într-o situaţie dramatică, Ungaria criticată dar asumată ca santinelă la graniţele Schengen, o Germanie care îşi asumă cu demnitate provocarea şi o Românie furnizoare de traficanţi de refugiaţi. Ne convine această poveste despre România? Probabil că nu şi probabil că astăzi este deja târziu să mai facem ceva în legătură cu acest subiect.

Nu pot să nu mă întristez când văd cum irosim asemenea momente şi cum ulterior, ne înghesuim (unii) pentru a ne etala aşa zisele competenţe şi aşa zisul devotament faţă ţara aceasta sau faţă de instituţiile ei.

Văd în schimb o discuţie interminabilă şi ciudoasă despre încăpăţânaţii de refugiaţi care ocolesc graniţele ţărişoarei, deşi, la drept vorbind, existenţa unei astfel de teme pe agenda publică ar astupa alte subiecte despre care politicienii români şi-ar dori să nu se mai vorbească.  Interesant este că refugiaţii ocolesc România, ocolesc o ţară care ar asista absobită această poveste şi dramatismul, însă, în acelaşi timp, o ţară pe care nu o văd foarte bucuroasă să facă parte din această poveste…acum, sau mai delicat, pe drumul de întoarcere al celor care vor depăşi gradul de absorbţie şi suportabilitate al civilităţii comunitare…  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: